• Huvudpartners

Tisdag Tis 2 Maj Maj
Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 23 Maj Maj
Tisdag Tis 30 Maj Maj
Tisdag Tis 6 Juni Jun
Tisdag Tis 13 Juni Jun
Tisdag Tis 20 Juni Jun
Onsdag Ons 21 Juni Jun
Onsdag Ons 5 Juli Jul
Tisdag Tis 18 Juli Jul
Onsdag Ons 19 Juli Jul
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 22 Augusti Aug
Tisdag Tis 29 Augusti Aug

Säsongen 2023 tog ett abrupt slut!

30 augusti 2023 20:34
efter match


Ja igår kväll, tisdagen den 29 augusti strax före 21.00, så tog alltså speedwaysäsongen slut för oss i Piraterna. Förra veckans förlust i första kvartsfinalen uppe i Hallstavik mot ett jämnt Rospiggarna, visade sig vara för stor. Vi hade ett 10-poängs underläge att jaga ikapp i den andra kvartsfinalen på Autoexperten Arena, men det skulle visa sig vara en övermäktig för oss. Tyvärr.

Ja vart börjar man så här dagen efter? Tomheten ligger som en tät dimma framför en. Att gå från 100 till 0 på bara några timmar är svårt. Men jag ska försöka ta oss igenom matchen ändå. En match som vi faktiskt trots allt vinner med 46-44, trots underläge med 10 poäng efter 10 körda heat.

Vi hade en gameplan. Och vi trodde stenhårt på den. Daniel och jag var ense om att starten av matchen, de fyra första heaten, skulle vara avgörande för hur detta skulle sluta. Vi behövde snabbt jaga ikapp gästernas försprång och inte låta någon av deras förare få ett momentum. Väl där vid ett likaläge totalt i matchen skulle Rospiggarna få det mycket svårt att ens kunna toppa. För vad skulle de i så fall toppa med?

Vi inleder med en fin 4-2:a i heat 1. Przemyslaw Pawlicki tar fint starten från bana 1 och får med sig Vaclav Milik dock så lyckas gästernas Antonio Lindbäck trycka sig in emellan våra hemmaförare. Siktet var såklart inställt på en 5-1:a, vilket vi trodde på. Pzemek alltså först över mållinjen efter finfin styrning.

I reservheatet där efter så var det inte mycket som gick enligt plan. Peter Ljung nollar och Jonas Seifert-Salk får se sig besegrad av Dimitri Bergé. Således 2-4 i heatet och utjämnat.

Sedan så följer 4 stycken mardrömsheat för oss. Gästerna lyckas klart bäst och tar fyra raka heatsegrar. Utan poängövervikt i något utav dessa heat, så blir uppförsbacken ännu brantare. Underläge med 13-23 var allt annat än bra. Vi tvingas redan i heat 6 toppa. Precis det som inte fick hända. Toppningen där faller inte väl ut heller. Fajfer sist i heatet och intoppade Piotr (istället för Ejnermark)mäktar bara med tvåpoängaren.

I heat 7 fixar firma Przemyslaw Pawlicki/Vaclav Milik till en ny 4-2:a för oss med Pzemek först över mållinjen, och hoppet tänds lite igen. Underläge med åtta poäng.

Vi fortsätter att toppa och göra allt i vår makt för att komma närmare våra gäster. Dock utan önskat resultat. Två raka 3-3:or och kvartsfinalserien var på väg att rinna oss ur händerna. I heat 9 tar Piotr Pawlicki blott vår dittills tredje heatseger för kvällen. Långt långt ifrån vad vi förväntat oss och hade behövt.

Så i sista heatet innan långa pausen kommer typ spiken i kistan. Milik och Salk lyckas inte rå på Nilsson/Bergé utan 2-4 i heatet ger på nytt underläge med 10 poäng i matchen.

Vi har ytterligare ett långt möte med förarna i laget. Läget var ju som så att vi skulle behöva fem stycken raka 5-1:or för att få till omkörningsheat. Omöjligt? Nja verkligen inte men då var det dags att vakna till och verkligen prestera på topp!!

Det blir poängövervikt, en 4-2:a i heat 11 där lillebror Pawlicki är snabbast utav alla med råge. Dock blir det bara en pinne för Milik och matchserien är praktiken avgjord med fyra heat kvar att köra.

Pawlicki den äldre och vår lagkapten Fajfer visar klass i heat 12 med en säker 5-1:a. På nytt så är det Pzemek som tar trepoängaren. Iversen/Przyjemski får se sig akterseglade.

En ny 3-3:a i heat 13 där Piotr tar sin tredje raka heatseger för kvällen för kvällen gör att ställningen är 37-41 inför nomineringsheaten.

Vi bestämmer oss för att ge publiken en fin avslutning på säsongen. En seger skulle ändå vara ett hedersamt avslut och något positivt att med sig in till säsongen 2024.

I heat 14 sprattlar Milik till och åker på ett helt annat sätt än tidigare under kvällen. Fajfer hänger på fint och 5-1:an mot Bergé/Becker är aldrig hotad.

Inför heat 15 så var det således oavgjort, 42-42 i matchen. Våra bästa förare under kvällen, ja under hela säsongen totalt, bröderna Pawlicki är de som får förtroendet i säsongens sista heat. Dock så verkade Piotr något för het i starten och slarvar med att åka in i tejpen innan den gått upp. Snöpligt men han ersätts snabbt av Salk som kommer in i hans ställe.

Trots tidigt 5-1 läge för våra pirater så lyckas Kim Nilsson nässla sig innan mellan dem båda på andra varvet. Men värre än så blir det inte utan Przemyslaw Pawlicki tar sin 4:e heatseger för kvällen och Jonas Seifert-Salk behåller tredje platsen i mål. Heatseger med 4-2 och en snygg avslutning på säsongen 2023 kan jag tycka trots allt och speciellt denna match på Autoexperten Arena inför 2231 åskådare.

Sammanfattningsvis så räcker vi inte till i denna matchserie över 30 heat. Vi har flera förare som inte når upp till normal nivå och då blir det oerhört svårt mot ett så homogent och jämnstarkt lag som Rospiggarna. Trots en hemmabana i topptrim, precis som våra förare ville ha den, tack vare vår eminenta banpersonal, så lyckas vi inte hitta rätt från början. Det tar på nytt för lång tid för vissa förare innan de hittar rätt med inställningarna. Och det har vi inte råd med. Enkel matematik. Przemyslaw Pawlicki är kvällens förare med sin 16 inkörda poäng på sex heat och lillebror Pawlicki kör in 12 poäng på sina sex heat med en T/T i heat 15. Vår lagkapten Oskar Fajfer mäktar med 7+3 poäng på 5 heat men kändes ändå inte lika stabil som vi blivit bortskämda med tidigare under säsongen. Vaclav Milik kan bättre än 8 poäng på 5 heat. Vår tjeck vaknade till alldeles för sent denna afton.

Igår så valde vi att chansa med Salk på reservplats istället för vårat utropstecken i år, Jonathan Ejnermark, som istället fick debutera som ordinarie förare i väst 4. Tyvärr så visade det sig vara ett kanske felaktigt val om vi nu ska vara kritiska. Reservkampen förlorades på nytt stort, denna afton med 17-3 (mot 24-2 uppe i Hallstavik förra veckan).

Det går att leta fel och analysera vad vi kunde gjort annorlunda i oändlighet, men det sparar vi till ett senare tillfälle. Nu så konstaterar vi att vi förlorade som ett lag och det mot ett bättre lag över två matcher. Grattis Rospiggarna till semifinalplatsen och lycka till där!

Tack alla supportrar, sponsorer, medlemmar, banpersonal, förare, styrelsemedlemmar och övriga i klubben för erat hårda och gedigna arbete under säsongen 2023! Ovärdeligt!!

På återhörande!